Dodatkowe wytyczne dla firm drobiarskich w certyfikacji BRCGS Food  9

Dodatkowe wytyczne dla firm drobiarskich w certyfikacji BRCGS Food 9

1 sierpnia 2022 roku została opublikowana 9 wersja standardu BRCGS Food Safety. Od 1 lutego 2023 roku wszystkie recertyfikacje i nowe certyfikacje BRCGS Food przeprowadzane są na zgodność z 9 wersją.

 

W odpowiedzi na doniesienia o największym w historii wybuchu epidemii ptasiej grypy w Wielkiej Brytanii, BRCGS opublikowało wytyczne dotyczące kategorii surowego drobiu, które mają pomóc zakładom certyfikowanym przez BRCGS w przejściu na Global Standard Food Safety wersja 9.

 

Przewodnik dla kategorii 2 – surowy drób

 

Celem wytycznych jest zapewnienie pomocy producentom drobiu objętym kategorią 2 BRCGS Food Safety wydanie 9. Kategoria 2 to schłodzone lub zamrożone surowe mięso drobiowe bez żadnych dodatkowych składników. Drób może być rozumiany jako: całe tusze, porcje, mięso mięśniowe lub narządy (np. wątroba). Przewodnik nie odnosi się do całych jaj w skorupkach, które też mieszczą się w kategorii 2.

 

Główne operacje technologiczne mogą obejmować następujące czynności:

  • ubój i rozbiór – do sprzedaży jako tusze, połówki lub ćwierćtusze,
  • cięcie wstępne.

 

Treści skierowane są do producentów mięsa z kurcząt hodowlanych, indyków, kaczek i gęsi, które razem tworzą największą część sektora drobiarskiego. Chociaż wiele wskazówek będzie miało zastosowanie do innych gatunków drobiu, każdy zakład zajmujący się ubojem lub przetwarzaniem innych, w tym egzotycznych gatunków drobiu będzie musiał wziąć pod uwagę specyficzne ryzyko. W przypadku takich ptaków, należy zwrócić szczególną uwagę na m.in. na stosowanie leków weterynaryjnych, które mogą różnić się od tych powszechnie stosowanych.

 

Niniejsze wytyczne skupiają się na obszarach, które mają szczególne znaczenie dla branży drobiarskiej i zawierają praktyczne przykłady, pomagające zrozumieć zasady BRCGS Food 9. Ich celem jest pomóc osobom i firmom z branży, które są zaangażowane w proces certyfikacji, w zapewnieniu, że ich systemy i procedury są solidne i odpowiednio spełniają wymagania standardu.

 

Przykłady zastosowane w tekście przewodnika mają na celu ułatwienie zrozumienia zasad leżących u podstaw wymagań, ale nie są wyczerpujące. Praktyki i kontrole powinny zawsze być adekwatne do sytuacji, wytrzymać kwestionowanie przez audytora oraz być zgodne z dobrymi praktykami branżowymi. Ostateczna ocena zgodności systemów z wymaganiami Standardu BRCGS oraz ich akceptacja przez audytora oparta jest na obiektywnej ocenie, która uwzględnia zebrane dowody i obserwacje dokonane podczas audytu.

 

Przewodnik jest dostępny w sklepie BRCGS.

 

Zmiany w wymaganiach BRCGS Food Safety wersja 9?

 

Wymagania zawarte w najnowszej wersji Standardu stanowią kontynuację i rozwinięcie wcześniejszych wydań, przy zachowaniu ciągłego nacisku na zaangażowanie najwyższego kierownictwa, program bezpieczeństwa żywności, system zarządzania jakością i dobre praktyki produkcyjne. Informację o najważniejszych zmianach znajdą Państwo TUTAJ.

 

A także na nagraniu z webinaru, który dostępny jest TUTAJ.

 

Szkolenia ze zmian w BRCGS Food wersja 9

 

Jeśli chcą Państwo dowiedzieć się więcej na temat zmian w najnowszym wydaniu standardu BRCGS Food 9 zapraszamy do udziału w szkoleniach organizowanych przez Akademię ISOQAR. Więcej informacji oraz aktualne terminy szkoleń dostępne na stronie.

 

Na jakie punkty wymagań oprócz zmian warto zwrócić szczególną uwagę?

Aby lepiej się przygotować do tegorocznego auditu, zachęcamy do zapoznania się z najczęstszymi niezgodnościami stwierdzanymi podczas audytów BRCGS Food w ostatnim okresie. Szczegółowy artykuł TUTAJ.

 

Audity niezapowiedziane BRCGS Food Safety a 9 wersja standardu

 

Przypominamy, że zgodnie z wytycznymi BRCGS pierwszy niezapowiedziany audit musi się odbyć w latach 2021-2024, więc jeśli w Państwa zakładzie nie było jeszcze auditu niezapowiedzianego to jednostka certyfikująca może go zaplanować w tym roku, czyli w roku przejścia na nową wersję standardu lub w 2024 roku. Więcej informacji na ten temat znajdą Państwo TUTAJ.

Skontaktuj się z nami

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych zgodnie z Polityką prywatności

Polityka prywatności