Wymaganie BRCGS Food 3.11.4 mówi jasno, że certyfikowana firma ma obowiązek powiadomić w ciągu 3 dni jednostkę certyfikującą, która wydała certyfikat, o wszystkich poważnych incydentach związanych z bezpieczeństwem żywności, autentycznością lub zgodnością z prawem, w tym wycofania produktu z rynku lub obrotu. A w ciągu kolejnych 21 dni zakład ma obowiązek dostarczyć informacje niezbędne do oceny wpływu zdarzenia na ważność aktualnego certyfikatu. Wśród tych dokumentów muszą się znaleźć co najmniej działania korygujące, analiza przyczyn źródłowych i plan działań zapobiegawczych.
Jednostki certyfikujące w 2022 roku zgłosiły do bazy BRCGS 982 wycofania z rynku i 137 incydentów.
Wśród wszystkich zgłoszeń ponad 75% stanowiły zgłoszenia ze standardu Food, ponad 16% ze standardu Storage & Distribution.
Najwięcej powiadomień odnotowano z obszarów:
W bazie BRCGS odnotowano również inne przyczyny: zanieczyszczenia fizyczne, w obszarze opakowań lub znakowania, jakości i inne.
W niektórych kategoriach produktowych BRCGS Food odnotowano zdecydowanie więcej zgłoszeń wycofań z rynku niż w innych.
Najwięcej zgłoszeń odnotowano w kategorii:
Powyżej wymienione kategorie stanowiły ponad 70% zgłoszonych wycofań.
Źródłami zanieczyszczeń byli głownie dostawcy (ponad połowa zgłoszeń) lub działania w zakładzie (ponad 40%). Dostawcy byli głównymi źródłami problemu w obszarach zanieczyszczeń chemicznych i mikrobiologicznych. W pozostałych obszarach większość zgłoszeń wskazywała jako źródło własny zakład produkcyjny.
Zakłady produkcyjne mogą ograniczyć ilość zdarzeń poprzez rzetelne wdrożenie standardów na poziomie GFSI takich jak BRCGS Food, IFS Food i FSSC 22000. Podczas wdrożenia i utrzymania systemu warto zwrócić szczególną uwagę na obszar kwalifikacji i oceny dostawców, procedury ochrony przed zafałszowaniem, a także monitorować skuteczność mycia i dezynfekcji zakładu i maszyn. W weryfikacji skuteczności wdrożonych procedur mogą pomóc niezależnie i rzetelnie przeprowadzone audity wewnętrzne, a następnie audity certyfikujące.
Skontaktuj się z nami, aby uzyskać ofertę na akredytowaną certyfikację BRC, IFS, FSSC 22000!
Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej na temat fałszowania i ochrony żywności przed skażeniem sprawdź nasze szkolenie Food Fraud & Food Defense.
Jeśli poszukujesz wartościowego narzędzia do usprawniania procesu audytów wewnętrznych skorzystaj z naszego szkolenia Auditor Wewnętrzny BRCGS Food i IFS Food.