Po publikacji IFS Food wersja 6.1 grupa robocza nadal kontynuowała prace na siódmą wersją standardu.
Głównymi celami do stworzenia IFS Food wersja 7 były:
Z powyższego wynika kluczowy cel, aby Audytorzy IFS spędzali więcej czasu w obszarze produkcji podczas audytów.
Do końca roku będą jeszcze trwały prace w grupach roboczych, konsultacje i audyty testowe. Wydanie 7 wersji IFS Food jest planowane na pierwszy kwartał 2020 roku
(Aktualizacja: IFS 7 opublikowany został 06.10.2020 roku. Więcej informacji na temat zmian w nowym wydaniu IFS dostępnych w artykule"Zmiany w IFS Food 7")
Po publikacji 7 wersji, certyfikowane firmy będą miały 9 miesięcy na przygotowanie się do oceny na zgodność z nowymi wymaganiami.
Oznacza to, że pierwsze audyty na zgodność IFS Food wersja 7 będą się odbywały od początku roku 2021.
Jednocześnie, z dniem 1 stycznia 2020 roku, IFS podnosi opłatę za wpis do bazy po certyfikacji z kwoty 250 euro na 300 euro. Od tej daty wszystkie audity certyfikacji IFS Food będzie obowiązywała wyższa stawka za wpis do bazy.
Wzrost opłaty za wpis IFS tłumaczy ciągłym rozwojem standardu:
Jeśli zainteresował Cię ten artykuł lub masz pytania dotyczące certyfikacji standardu IFS skontaktuj się z nami lub zapytaj o ofertę.