BRC Food jest flagową normą brytyjskiej organizacji BRC dotyczącą zarządzania bezpieczeństwem żywności.
BRC to skrót od British Retail Consortium (Brytyjskie Konsorcjum Detalistów), które jest wiodącą organizacją handlową reprezentującą szeroki wachlarz detalistów, od wielkich sieci handlowych i domów towarowych do sprzedawców niezależnych oferujących różnorodne produkty.
Norma BRC po raz pierwszy została opracowana i opublikowana w 1998 roku. Od tamtej pory jest regularnie aktualizowana zgodnie z najnowszą wiedzą i doświadczeniami w zakresie bezpieczeństwa żywności. Obecnie obowiązuje ósme wydanie standardu BRC Food. Norma obejmuje wytyczne dla producentów, które mają pomóc im w wytwarzaniu bezpiecznej żywności oraz nadzorowaniu jakości wyrobów, zgodnie z oczekiwaniami klientów.
Certyfikacja BRC Food stosowana w celu oceny dostawców żywności jest uznawana przez wielu sprzedawców detalicznych, firmy gastronomiczne oraz producentów z całego świata.
Norma BRC określa wymagania dotyczące produkcji, przetwarzania i pakowania:
Gdy wszystkie wymagania standardu BRC Food są spełnione, co może zostać potwierdzone przez wykonanie auditów wewnętrznych, organizacja może przystąpić do auditu zewnętrznego. Powinien on zostać wykonany przez stronę trzecią - akredytowaną jednostkę certyfikującą, np. ISOQAR.
Certyfikacja BRC Food będzie przebiegać dwu etapowo. Podczas Etapu I auditor sprawdzi funkcjonowanie systemu w organizacji. Etap II odbywa się poza siedzibą organizacji. Auditor przygotowuje wówczas obszerny raport z certyfikacji. Zachęcamy do zapoznania się z ogólnym schematem Proceu certyfikacji.
Podczas certyfikacji standardu BRC Food Auditor skupi się na przeglądzie działań wykonywanych w organizacji i ich zgodności z wymaganiami normy.
Po pozytywnie zakończonej certyfikacji zostanie wydany certyfikat BRC Food.
Potrzebujesz dodatkowego wsparcia?