Potencjalnie niebezpieczna sytuacja - koronawirus w Polsce

Potencjalnie niebezpieczna sytuacja - koronawirus w Polsce

W związku z potwierdzeniem pierwszego przypadku wystąpienia koronawirusa COVID-19 na terenie Polski, w trosce o nasze zdrowie i bezpieczeństwo publiczne, ISOQAR CEE sugeruje upewnić się, czy opracowane przez Państwa procedury postępowania w sytuacji kryzysowej lub potencjalnie kryzysowej w ramach certyfikacji HACCP, ISO 22000, FSSC 22000, BRC Food, IFS Food, BRC Packaging, itp. obejmują swoim zakresem możliwość wystąpienia epidemii.

 

Uważamy, że na tym etapie warto przeprowadzić ocenę ryzyka, czy koronawirus COVID-19 może negatywnie wpłynąć na bezpieczeństwo, jakość i legalność żywności, a tym samym na kondycję całej organizacji.

 

Biorąc pod uwagę doniesienia rządowe i medialne koronawirus COVID-19 może rozprzestrzeniać się w szybkim tempie.

 

Skutki dla zakładów zajmujących się produkcją, obrotem lub sprzedażą żywności mogą mieć różny wpływ, zaczynając od problemów z łańcuchem dostaw, a kończąc na objęciem kwarantanną pracowników zakładu, co może wpłynąć na możliwość spełnienia ustaleń umownych, przychody i płynność całej firmy.

 

Jednocześnie informujemy, że auditorzy ISOQAR CEE zostali pouczeni i przeszkoleni jak zachowywać się w okresie podwyższonego ryzyka.


Na bieżąco monitorujemy ich stan zdrowia i samopoczucie.

 

Aktualnych informacji na temat koronawirusa COVID-19 możecie Państwo szukać na oficjalnej stronie GIS.

 

Zachęcamy Państwa do zapoznania się z filmem pt.: "Co musisz wiedzieć o koronawirusie?" Link oraz z aktualnymi informacyjnymi publikowanymi na stronie Głównego Inspektora Sanitarnego: Link


W razie jakichkolwiek pytań pozostajemy do Państwa dyspozycji.

Skontaktuj się z nami

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych zgodnie z polityką prywatności.

Polityka prywatności