Aktualne limity WWA w mięsie oraz produktach mięsnych wędzonych tradyc

Aktualne limity WWA w mięsie oraz produktach mięsnych wędzonych tradycyjnie

Do 31 sierpnia 2017 w Polsce nie będzie ograniczone odstępstwo od unijnych wymagań w sprawie wytwarzających się w procesie wędzenia wielopierścieniowych węglowodorów aromatycznych (WWA). Metoda wędzenia nie musi już być stosowana, jako środek konserwujący to bardzo chętnie nadal jest wykorzystywana ze względu na to, ze produkty wędzone posiadają niepowtarzalny smak i zapach. Wszyscy delektujemy się wędzonymi wędlinami.

 

Jednak dym wędzarniczy zawiera substancje chemiczne. Jedną z nich jest grupa wielopierścieniowych węglowodorów aromatycznych (WWA), wśród której najbardziej szkodliwy jest benzoapiren. WWA od razu po spożyciu nie wykazują szkodliwego działania, niemniej jednak kumulują się w organizmie ludzkim przez lata. Udowodniono, że mogą one powodować nowotwory, m.in. przewodu pokarmowego. Obecnie w przemyśle mięsnym i rybnym coraz częściej stosowane są aromaty dymu wędzarniczego zamiast tradycyjnego wędzenia, których bazą jest oczyszczony dym wędzarniczy.

 

Od września 2014 r. obowiązują w Unii Europejskiej przepisy ograniczające zawartość WWA w wędzonych wędlinach i rybach. Polska przekracza te normy. Jednak Komisja Europejska zgodziła się na odstępstwo od tych norm. W ślad za tym udogodnieniem Minister rolnictwa wydał rozporządzenie, zgodnie z którym do 31 sierpnia 2017 r. można produkować i sprzedawać na terytorium Polski produkty mięsne wędzone tradycyjnie. Komisja Europejska poinformowała również, że odstępstwo od unijnych wymogów obowiązywać będzie nadal po wspomnianej dacie, aż do czasu wprowadzenia zmian w przepisach. Zatem Ministerstwo rolnictwa przygotowało nowelizację rozporządzenia. Przytoczoną datę 31 sierpnia 2017 r. w nowej wersji aktu usunięto. Wobec tego, Bruksela zapowiedziała ponowną ocenę kwestii dotyczących najwyższych dopuszczalnych limitów pozostałości WWA w mięsie oraz produktach mięsnych wędzonych tradycyjnie. W wyniku tej oceny możemy jednak spodziewać się zmian w prawie.

 

 

autor: Lidia Kucharska - Auditor wiodący ISOQAR

Skontaktuj się z nami

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych zgodnie z polityką prywatności.

Polityka prywatności