Od czasu pierwszej publikacji normy ISO 22000 w 2005 r. użytkownicy standardu zmagają się z nowymi wyzwaniami w zakresie bezpieczeństwa żywności. W celu zapewnienia im wsparcia, norma ISO 22000 przechodzi obecnie przez etap rewizji i aktualizacji.
Standardy ISO standardowo poddawane są przeglądom co 5 lat w celu ustalenia, czy nadal odpowiadają aktualnym potrzebom swoich użytkowników i wspierają zarządzanie w organizacjach niezależnie od ich wielkości lub stopnia rozbudowania.
Norma ISO 22000 znajduje się obecnie na etapie Final Draft International Standard (FDIS). Publikacji uaktualnionej wersji standardu można się spodziewać w czerwcu 2018 r.
Co się zmieni w normie ISO 22000:2018?
Główne proponowane zmiany w standardzie obejmują modyfikacje jego struktury, a także wyjaśnienie kluczowych pojęć, takich jak:
Kto jest odpowiedzialny za aktualizację standardu ISO 22000?
Aktualizacja normy jest przeprowadzana przez specjalistów z ponad 30 krajów, posiadających doświadczenie w tworzeniu, wdrażaniu i audytowaniu systemów zarządzania bezpieczeństwem żywności (ISO / TC34 / SC17 / W8).
Więcej informacji o pracach komisji odpowiedzialnej za aktualizację standardu ISO 22000 można znaleźć tutaj.
Posiadam certyfikat ISO 22000:2005. Co się z nim stanie po publikacji ISO 22000:2018?
Publikacja nowej wersji normy wiąże się zawsze z 3-letnim czasem przejścia, podczas którego aktualni posiadacze certyfikatów ISO 22000 mają czas na zapoznanie się z nowymi wymaganiami normy i dostosowanie swoich systemów do zmian.
Po opublikowaniu nowej wersji normy, jednostki certyfikujące przedstawią posiadaczom certyfikatów ISO 22000 wszystkie niezbędne informacje dotyczące aktualizacji ich certyfikatów do obowiązującej wersji standardu.
W celu ułatwienia procesu przejścia ISOQAR CEE oferuje Państwu szkolenia otwarte oraz zamknięte, które pomogą lepiej zrozumieć zmiany wynikające z publikacji nowej wersji standardu. Po więcej informacji kliknij TUTAJ