Konferencja IFS w Mediolanie - 18-19 października 2017

Konferencja IFS w Mediolanie - 18-19 października 2017

W dniach 18-19 października 2017 roku odbyła się coroczna konferencja IFS dla jednostek certyfikujących. Tym razem uczestnicy spotkali się w Mediolanie. Udział w konferencji wzięli przedstawiciele jednostek certyfikujących z całej Europy. ISOQAR CEE reprezentowali Anna Gładyszewska – Food Certification Officer i Paweł Dąbrowski – Dyrektor Zarządzający. Konferencję otworzył Prezes Zarządu IFS Management GmbH Stephan Tramp.

 

Pierwszego dnia przedstawiono fakty i liczby związane z rozwojem norm IFS na Świecie, poszczególnych kontynentach i krajach. Poruszono sprawy dotyczące programu IP (Integrity Program). Omówiono sposób kwalifikacji i oceny auditorów, statusy norm IFS, które są w czasie przeglądu i aktualizacji. Pod koniec pierwszego dnia uczestnicy zostali podzieleni na 6 grup roboczych Powołano grupę:

  • niemiecką,
  • włoską,
  • hiszpańską,
  • francuską,
  • regionu Centralnej i Wschodniej Europy oraz
  • międzynarodową.

 

Głównym tematem roboczym grup było: omówienie wyników auditów zapowiedzianych i niezapowiedzianych i uzyskanych z programu IP.

 

Drugiego dnia przedstawiono zakres prac związanych z publikacją i wdrożeniem nowego wydania normy IFS Food, wersji 6.1. Następnie omówiono założenia, które będą wykorzystywane i brane pod uwagę w czasie prac nad wersją 7 normy IFS Food.

 

Więcej o zmianach w kolejnych wersach podsumowania poniżej.

 

Konferencję zamykał wykład przedstawiciela włoskiej sieci handlowej CONAD.

 

Kolejna konferencja IFS dla jednostek odbędzie się już za rok w 16-17 października w Berlinie.

 

Fakty i liczby:

  • W 2016 roku na świecie wydano 13000 certyfikatów IFS Food. Liczba certyfikatów r/r wzrosła o 8%.
  • W 2016 roku najszybciej rozwijała się certyfikacja IFS PACsecure. W tym przypadku liczba certyfikatów IFS PACsecure r/r wzrosła o 36,9%.
  • W konferencji IFS dla jednostek certyfikujących wzięło udział 119 osób.
  • Na 680 auditów wykonanych w Polsce pomiędzy 01.09.2016 a 31.08.2017, 88,2% wszystkich firm osiągnęło poziom wysoki.
  • W 2016 w Polsce wykonano 732 auditów na zgodność z normą IFS Food.
  • IFS dla klientów, konsultantów oraz auditorów wydała aplikację IFS 4.0 – IFS Audit Manager na urządzenia mobilne (Google Play, App Store).
  • Wersja 6.1 normy IFS Food będzie opublikowana w listopadzie 2017 roku. Nowe wymagania będą musiały być wdrożone do czerwca 2018 roku.
  • Wersja 7 normy IFS Food ma być opublikowana w 4 kwartale 2018, wymagania wersji 7 mają wejść w życie we wrześniu 2019 roku.

 

Wersja 6.1

 

Najważniejsze zmiany w wersji 6.1 będą dotyczyły:

  • wprowadzenia nowych wymagań związanych z fałszowaniem żywności i zarządzaniem alergenami:
  • Fałszowanie żywności
    Rozdział 4.21 Fałszowanie żywności i autentyczność.
    Powyższy rozdział będzie składać się z trzech wymagań.
    Zgodnie z nimi organizacja powinna udokumentować ocenę wrażliwości na fałszowanie żywności. Taka ocena powinna być przeprowadzona dla surowców, składników i opakowań. W wyniku przeprowadzonej oceny organizacja powinna określić ryzyka związane z działalnością mającą na celu zafałszowanie żywności w wyniku podmiany, błędnego etykietowania, oszustwa lub podrobienia. Kryteria oceny podatności powinny być zdefiniowane.
    Organizacja powinna udokumentować plan ograniczania zafałszowań żywności. Organizacja powinna nadzorować zidentyfikowane ryzyka. Metody nadzory i monitorowania powinny być zdefiniowane i wdrożone.
    W przypadku podwyższonego ryzyka organizacja powinna dokonać przeglądu a jeżeli to konieczne zmiany oceny wrażliwości na fałszowanie i planu ograniczania zafałszowań. Ocena wrażliwości na fałszowanie powinna być przeglądana, co najmniej raz w roku.
  • Alergeny
    4.20 Alergeny.
    W rozdziale tym zostało dodane jeszcze jedno wymaganie.
    Zgodnie z tym wymaganiem organizacja powinna chronić surowce i składniki przed skażeniem krzyżowym alergenami. Odpowiednie środki nadzoru powinny być ustanowione i wdrożone.
    Opracowane na podstawie analizy zagrożeń i powiązanych ryzyk, środki nadzoru powinny być zwalidowane.
  • wprowadzenia zmian w poszczególnych rozdziałach:
  • Część 1 i 3
    Zmiany w tych częściach będą dotyczyły aktualizacji wymagań Integrity Program, niezapowiedzianych auditów, aktualizacji i harmonizacji wymagań normy IFS Food
    z najnowszą doktryną oraz elementów związanych z auditorami: Auditor in Progress
    i o dwóch typach auditora: ekskluzywnym i nieekskluzywnym.
  • Część 4
    Część 4 będzie zawierała opis nowych i zaadaptowanych funkcjonalności, uprawnień i portalu dla konsultantów, obowiązkowej informacji: Food Fraud oraz ochrony danych
  • Cześć 5
    Powyższa część będzie zawierała informację o niezapowiedzianych auditach.

 

Wersja 7

 

Najważniejsze proponowane zmiany w wersji 7 będą dotyczyły:

  • sposobu punktacji,
  • zakresów technicznych i produktów,
  • w części 2 silniejszy nacisk zostanie położony na odpowiedzialność najwyższego kierownictwa. IFS planuje rozszerzyć wymagania dotyczące odpowiedzialności najwyższego kierownictwa w obszarze komunikacji wewnętrznej i zewnętrznej w stosunku do istotnych zmian związanych z zarządzaniem i wymaganiami klientów. Dodatkowo planuje się dodać wymagania związane z odpowiedzialnością za utrzymanie ciągłości certyfikacji i integralnością produktu.
  • w obszarze systemu zarządzania jakością i bezpieczeństwem żywności zmianie mają ulec wymagania dotyczące dokumentacji, Codexem Alimentarius i powiązania z europejskimi przewodnikami do HACCP oraz przewodnikami GFSI. Dodatkowo mają być wprowadzone wymagania związane programami przedwstępnymi.
  • proces produkcyjny w rozdziale tym pojawią się szczegółowe wymagania dotyczące opakowań i całego procesu ich rozwoju począwszy od projektowania produktu, aż po transport.
  • monitorowanie i doskonalenie w tym rozdziale wyjaśnieniu ulegną tylko kwestie związane z działaniami korygującymi.
  • food defense IFS chce zwiększyć uwagę na operacyjny nadzór i uproszczenie wymagań,
  • opracowania nowego kalkulatora czasu trwania auditu,
  • możliwe, że zmieni się definicja niezgodności Major oraz sposób postepowania po jej zidentyfikowaniu (czas usunięcia, dowody, sposób weryfikacji skuteczności, itp.).

Autor: Paweł Dąbrowski - Dyrektor Zarządzający ISOQAR CEE

IFS wersja 7
IFS wersja 6.1
publikacja IFS wersja 7

Skontaktuj się z nami

Zgodnie z art. 13 ogólnego rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. (Dz. Urz. UE L 119 z 04.05.2016) informuję, iż:

1) administratorem Pani/Pana danych osobowych jest ISOQAR CEE  Sp. z o.o. ul. Wąwozowa 11, 02-796 Warszawa,

2) Pani/Pana dane osobowe przetwarzane będą w celach marketingowych na podstawie Art. 6 ust. 1 lit. a ogólnego rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r.

3) Pani/Pana dane osobowe przechowywane będą do momentu odwołania zgody

4) odbiorcami Pani/Pana danych osobowych będą wyłącznie podmioty uprawnione do uzyskania danych osobowych na podstawie przepisów prawa oraz podmioty realizujące usługę mass mailingu

5) posiada Pani/Pan prawo do żądania od administratora dostępu do danych osobowych, prawo do ich sprostowania usunięcia lub ograniczenia przetwarzania, prawo do cofnięcia zgody oraz prawo do przenoszenia danych

6) ma Pani/Pan prawo wniesienia skargi do organu` nadzorczego

7) Pani/Pana dane będą przetwarzane w sposób zautomatyzowany w tym również w formie profilowania. Zautomatyzowane podejmowanie decyzji będzie odbywało się na zasadach określonych w regulaminie (opcje: subskrypcji, itp.) a konsekwencją takiego przetwarzania będzie otrzymywanie wyselekcjonowanej informacji marketingowej

8) podanie danych osobowych jest dobrowolne, jednakże niepodanie danych może skutkować niemożliwością uczestnictwa w (opcje: subskrypcji newslettera, otrzymywania ofert marketingowych, udziału w ankietach)

Jednocześnie zgodnie z art.6 ust.1 lit. a ogólnego rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych w celu (opcje: subskrypcji newslettera, otrzymywania ofert marketingowych, udziału w ankietach)

Regulamin plików cookies