Właściciele standardów uznawanych przez GFSI (Global Food Safety Initiative) czyli:
przeprowadzili porównanie wymagań prawnych FSMA i wymagań ich standardów dotyczących produkcji żywności.
W wyniku tych analiz stwierdzono, że standardy uznawane przez GFSI w zdecydowanej większości pokrywają wymagania FSMA, jednak nie można stwierdzić stu procentowej zgodności.
W celu dopełniania rozbieżności wymagań zostały stworzone następujące rozwiązania:
iezależnie od analiz porównawczych oraz tworzenia dodatkowych załączników w raportach, właściciele standardów rozpoznawanych przez GFSI podążając za wymaganiami prawnymi FSMA, zalecają przeszkolenie pracowników firmy w obszarze: THE FOOD SAFETY MODERNIZATION ACT (FSMA) / PREVENTIVE CONTROLS QUALIFIED INDIVIDUAL (PCQI) TRAINING.
ISOQAR CEE Sp. z o.o. wychodząc naprzeciw nowym wymaganiom rynku, wprowadził do swojej oferty szkoleniowej kurs: FSPCA PREVENTIVE CONTROLS FOR HUMAN FOOD FDA RECOGNIZED TRAINING FOR PCQI, zatwierdzony przez FSPCA, przeprowadzany w Polsce z polskojęzycznym Trenerem.
Najbliższe szkolenie dobędzie się w Warszawie w dn. 16-18.10.2017 r. (2,5 dnia)
Po więcej informacji zapraszamy na stronę /pl/szkolenia/branza-spozywcza/fsma-pcqi lub zachęcamy do kontaktu telefonicznego.