Konsultacje i przegląd pojawiających się kwestii bezpieczeństwa żywności wskazały na szereg możliwości dalszego rozwoju od czasu publikacji 7 wersji wymagań standardu BRC Food
Kluczowe cele wprowadzenia 8 wersji standardu BRC Food to:
- dostosować wymagania wersji 8 do proponowanych wymagań benchmarków GFSI w aspektach:
- monitoringu środowiska
- obrony żywności (food defence)/ bezpieczeństwo produktu
- Karmy dla zwierząt
- Żywych zwierząt
- kontynuować działania mające na celu zmniejszenie ciężaru podwójnych, prywatnych audytów certyfikowanych firm
- rozważyć wszelkie potencjalne konsekwencje wymogów amerykańskiej ustawy o modernizacji bezpieczeństwa żywności (FSMA)
- rozważyć praktyczne aspekty uwzględnienia kultury bezpieczeństwa produktów w ramach standardu
- przegląd zakresu standardu
- przegląd problemów, incydentów i wycofań
Oficjalne wydanie nowej wersji BRC Food wersja 8 planowane jest na sierpień 2018 roku.
Audity na zgodność z nowymi wymaganiami będą przeprowadzane od lutego 2019 roku.
W celu ułatwienia procesu przejścia na nową wersję standardu BRC, ISOQAR CEE oferuje Państwu szkolenia otwarte oraz zamknięte. Po więcej informacji kliknij TUTAJ